Szórakozás

Saját weboldalt szeretnél? Így csináld!


Egyre többen szervezik életüket az internet segítségével és kommunikálnak rajta keresztül ismerőseikkel: emailt küldenek, blogot írnak vagy videót töltenek fel a YouTube-ra. Egy saját weboldal létrehozása azonban eddig a legtöbb ember számára lehetetlen volt a megfelelő informatikai ismeretek hiánya okán egészen mostanáig.

A Google Webhelyek http://sites.google.com/ segítségével a felhasználók pár kattintással létrehozhatják saját weboldalukat. A Google szolgáltatása teret ad bármilyen információ - csapatmunka, céges belső hálózat, közösségi oldal, iskolai házifeladat, klub- vagy családi események, illetve bármi más – pár emberrel, egy közösséggel vagy az egész világgal való, egy helyen történő megosztásának.

A Google Webhelyek 38 nyelven érhető el, mostantól már magyarul is. A felhasználók weboldalukat szinte bármivel bővíthetik: naptárral, videóval, képekkel, dokumentumokkal, letölthető csatolmányokkal vagy iGoogle-modulokkal. A tulajdonos honlapját publikussá, azaz mindenki számára láthatóvá teheti, de korlátozhatja a meghívottak szűk körére is. Bárki, aki tisztában van azzal, hogyan kell létrehozni és szerkeszteni egy dokumentumot, az képes létrehozni egy saját weboldalt is.

A Google Webhelyek hasznos lehet:

·    Klubok, közösségek és szervezetek számára – kiváló lehetőséget nyújt a tagok naprakész tájékoztatására, fontos dátumok közlésére, korábbi fellépésekről, versenyekről, rendezvényekről készült videók bemutatására.

·    Különleges eseményekkor – kiválóan alkalmas céges bulik, esküvők és más, partikkal kapcsolatos információk megosztására – így a szervezők felé irányuló kérdésekkel tömött levéláradat nagymértékben csökkenthető.

·    Családok számára – akik különböző városokban vagy országokban élnek, könnyen kapcsolatban maradhatnak és megoszthatják egymással a legújabb születésnapi képeket vagy videókat.

·    Projektekhez – amikor egyszerre többen dolgoznak egy munkahelyi vagy iskolai projekten, weboldalukon egy helyen összpontosíthatják munkájuk eredményét.


Hogyan hozhatjuk létre saját weboldalunkat?

1.    Regisztráljunk a http://sites.google.com/ oldalon vagy lépjünk be meglevő Google-fiókunkkal
2.    Az „Új webhely létrehozása” gombra kattintva alkossuk meg saját weboldalunkat
3.    Válasszunk néhány egyszerű opció közül és kész is vagyunk!

A szolgáltatás maximális tárhelye Gmail-postafiókkal rendelkezők esetében 100 MB, míg a Google Alkalmazások felhasználói 10 GB-tal gazdálkodhatnak.

A Google Webhelyekkel kapcsolatos angol nyelvű oktatóvideót a http://www.google.com/sites/overview.html címen találhatja meg, a szolgáltatást érintő fejlesztésekről pedig a http://googlesitesblog.blogspot.com/ blogon tájékozódhat.