Tudástár

Mik azok a vírusok?
Hogyan lehet védekezni ellenük?


A vírus szót nagyon sokféle programra szoktuk használni, közös jellemzőjük, hogy mind kártékony programok, amelyek úgy kerülnek gépünkre, hogy észre sem vesszük. A vírusok sokféle bajt okozhatnak: adatok tűnhetnek el, programok zavarodhatnak meg, sőt akár a gép egyes alkatrészei is elromolhatnak bizonyos vírusoktól.

A vírusok egyes gyakoribb alfajai: trójaiak (más program telepítésekor kerülnek fel a gépre), férgek (alattomosan bemásznak egy weboldalra belépéskor), spyware-ek (kikémlelik, mit csinálunk a saját gépünkkel, és elküldik tevékenységünket egy titkos központba), adware-ek (reklámokkal kapcsolatos vírusok).

A klasszikus vírusokat 1983 óta ismerjük. Úgy működnek, hogy feltelepített programjaink egy részét átírják egy káros programrészlettel, és egyúttal gondoskodnak saját maguk sokszorosításáról is.

A trójaiak legtöbbször e-mailben, vagy más programokkal érkeznek, így tulajdonképpen velünk installáltatják magukat úgy, hogy nem tudunk róluk – mint annak idején a trójaiak tették azt a falóval. Miután befészkelték magukat gépünkre, már külön programként működnek, jelszavakat lopnak, vagy támadást indítanak az interneten.

A férgek már önmaguktól másolgatják magukat, nem kell hozzá a segítségünk, nem kérdeznek meg bennünket. Ettől igazán veszélyesek – nagyon gyorsan tudnak szaporodni.

Az adware-ek és a spyware-ek abból élnek, hogy kilesik a gépedet. Megfigyelik böngészési szokásaidat, és néha nem is tesznek közvetlenül semmi rosszat, csak adatbázisokat építgetnek ezekből a világ egy távoli pontján, vagy kéretlen reklámokat löknek elénk egészen váratlan időpontokban. Néha a mi gépünket használják arra, hogy pornót, vagy akár illegális tartalmakat tároljanak ideiglenesen egy távoli, titkos bűnbanda céljainak megfelelően.

Ezek a tevékenységek nagyon különösen hangozhatnak azok számára,akik nem konyítanak a technikához. Nekik is fontos azonban, hogy megtalálják a megfelelő eszközöket önmaguk megvédésére – hiszen ők a legvédtelenebbek.