Tudástár

Hogyan találsz meg egy weboldalt?
Többféle módszer is adódik.

Használj keresőprogramot.

Mi a keresőprogram? Hogyan működnek a keresők? Hogyan válassz magadnak keresőt?

A keresőprogramokkal nagyon könnyű weboldalakra lelni. A mai böngészőprogramok ablakának jobb felső sarkában már kivétel nélkül találunk egy olyan keresőmezőt, ahova beírhatjuk azt a kulcsszót, amit a világ weboldalain keresni szeretnénk – el se kell menni a keresőprogram saját weboldalára. Miután beírtuk és elküldtük a keresni kívánt szót, rögtön a találati oldalra jutunk, ahol kiválaszthatjuk, hogy melyik felkínált weboldalt találjuk a legmegfelelőbbnek.

Ha elmegyünk a kereső weboldalára (pl. a google.com vagy a bing.com címre), ott ugyanezt megtehetjük, és még sokkal többet: kiválaszthatjuk, hogy csak képeket vagy videókat szeretnénk megtalálni, és számtalan finomítási lehetőséggel élhetünk, ha problémába ütköznénk.


Használj linkkatalógust.

Mi a linkkatalógus? A Yahoo katalógusa. A Startlap katalógusa.

Ha nem tudod pontosan, mit keresel, de be tudod határolni téma és kategória szerint, akkor könnyen elboldogulsz egy linkkatalógussal. Ezek a katalógusok téma szerint csoportosítják a weboldalakat, egy hierarchikus rendszert építve belőlük. Ezeket a katalógusokat többnyire emberek építik, tehát elég jó weblapokat tartalmaznak.

A legismertebb ilyen nemzetközi, angolnyelvű katalógus a yahoo.com címen található, magyar nyelven pedig az első számú választás a startlap.hu.


Finomítsd a keresést.

A webkeresés alapjai. A webes keresés egyszerű. A hatékony keresés hét pontja.

A kezdő felhasználó általában ott rontja el, hogy keresőszavai vagy túl egyediek, vagy nem elég egyediek, nem elég pontosak. Ha például valaki pizzázót keres a közelben, mert megéhezett, és begépeli a „pizza” szót, biztos nem jut használható információhoz – nagy valószínűséggel a világ távoli pontjainak pizzáival ismerkedhet meg a találati oldalon.Nem volt elég pontos ugyanis a keresése.

Ha beírjuk, hogy „pizza budapest”,vagy „pizza kiskunfélegyháza”, a keresés sokkal hatékonyabb lesz: az adott város pizzázóit fogja a program képernyőre listázni.